Thursday, September 17, 2009

Palju õnne!

Täna peab oma sünnipäeva maailma vanim elanik, austatud munk Luang Pu Supha, kes saab 113 aastaseks. Juhuslikult elab ka tema Chalongis meist kõigest mõnede kilomeetrit kaugusel asuvas tema nime kandvas templis. Ta on sündinud 17. septembril 1896 ning on neli päeva vanem kui praegu Guinnessi rekordit hoidev ameeriklane Walter Breuning.

Otsustasime ka meie eakat vanahärrat sellise tähtsa päeva puhul külastada ning käisime tema juures. Pidustused algasid tegelikult juba eile erinevate budistlike tseremooniatega. Põhi tähistamine toimus aga ikkagi täna, kus hommiku poole annetas sünnipäevalaps raha haiglale ja andis õpilastele stipendiume. Samuti lasti tema auks lendu 119 tuvi, kellest üks lendas tema õlale justkui tänades teda vabastamise eest. Peale seda peeti 200 mungaga lõunasöök tema auks. Alates kella kahest said ka kõik lihtinimesed tulla ja talle austust avaldada. Kui meie kohale jõudsime, siis oli peategelena just lõpetamas oma jutlust ning mõnel õnnelikul meist õnnestus teda isegi katsuda. Vanahärra liigub küll ainult ratastooliga, kuid nägi oma vanuse kohta vägagi kõbus välja. Peale tema lahkumist templist jätkas tseremooniat üks teine väga austatud munk, kes oli kohale tulnud Krabilt. Võtsime meiegi tseremooniast osa ja vaatasime, kuidas budistlik teenistus välja näeb. Kogu teema oli küll tai keelne, kuid õnneks üks tädi meie kõrval tõlkis natukene seda, mida munk rääkis. Väga lahe oli selle juures see, et keset tõsist jutlust ja palvetamist, viskas munk ka nalja ja rääkis mahedaid lugusid, mis pani rahva naerma. See tekitas sellise mõnusa sõbraliku õhkkonna ja meeleolu. Väljaspool templit pakuti ka tasuta kohalikku sööki, mis on üldjuhul tavaks sünnipäevade puhul.

Mõni sõna veel päevakangelasest, nimelt alustas ta isa soovitusel budismi õpinguid juba 9 aastaselt ning on rännanud ringi üle kogu maailma õpetades budismi ja ehitades templeid. Taisse on ta rajanud 38 templit ja on tänu sellele tailaste seas väga austatud ja lugupeetud munk. Tema pikaealisuse saladuseks on järgmine moto: söö vähe, räägi vähe ja räägi alati tõtt!

Seega, kes tahab kaua elada, järgige seda motot:)

Palju õnne Sulle
austatud Luang Pu Supha!